14.9.10

Moragues

Fa un temps, al bloc, vaig parlar del Moragues, concretament del Parc Moragues de Barcelona. Ves per on el nom ve d'un General relacionat amb Sort. Aquí una explicació que ens ha passat el Bibliotecari de Sort. Ho he trobat interessant i fa gràcia perquè conec algunes de les persones que nombra.

DESCENDENTS DEL GENERAL MORAGUES CONVIDATS A L'OFRENA FLORAL DE SORT

L'Ajuntament de Sort ha contactat amb la historiadora Lluïsa Cases per tenir accés a l'estudi sobre la descendència del General Moragues que amplia el coneixement sobre la seva persona aportant dades molt importants.Segons aquest estudi en el que ha col•laborat també el biòleg Jordi Font, Josep Moragues Mas i Sobrevia, en plena Guerra de Successió, es casava amb Magdalena de Geralt i Massa (de fet, el nom correcte és Magdalena de Geralt i Canal). Es desconeix la data exacta del casament, però se suposa que fou pels volts de 1710.

El matrimoni Moragues-de Geralt tingué dos fills: Joan Baptista i Maria Anna, que devia morir jove i possiblement a Àustria. Joan Baptista Moragues passà la infantesa a Sort fins que, ja adult, la seva mare, Magdalena de Geralt, aconseguí el seu trasllat a Viena, la capital de l’imperi austríac.

Retornat a Catalunya visqué uns anys a Barcelona per establir-se definitivament a Sort. Fou aleshores, ja gran, que va contraure matrimoni amb Januària de Giner de València d’Àneu. Per la seva part, el matrimoni tingué quatre fills, l’hereu, Josep, Magdalena, que l’any 1770 es casava amb Francesc Nat de casa Senyora de València, i Gaspar i Januària, ambdós sense descendència.

També garanteix que quant a la descendència del General Moragues, hi ha dues línies bàsiques: l’arrelada a les Valls d’Àneu i l’arrelada a la Vall Ferrera. Així doncs, Casa Sintet d’Alins, estudiada per Zoí Casimiro, són els hereus més directes del General, per via del seu nét i hereu, Josep de Moragues i de Giner, i actualment en una línia de parentiu que va dels néts cinquens als novens, mentre que a les altres línies s’està entre les generacions X i XII, i en algun cas es deu arribar als néts tretzens.

De fet aquest estudi també aporta noves dades sobre l'esposa sortenca de Moragues, el cognom de la qual seria "de Geralt" i no Giralt com s'ha escrit en algunes publicacions.

El més important però és que permet afirmar que tota la descendència del  General Moragues és pallaresa tot i que a la segona meitat del segle XIX, a causa de la primera gran emigració que es produí als Pallars, moltes d’aquestes famílies emigraren a altres parts del Principat o de la península i, encara més enllà, a Amèrica.

En aquests moments s'està treballant amb més de 50 nuclis familiars que formarien part d'aquesta línia de descendència i als quals l'Ajuntament de Sort està contactant per reunir per l'homentatge al General o fer-los partíceps en la distància de tan il•lustre avant-passat i posar la primera pedra per donar a conéixer públicament aquestes dades

Més informació: Ajuntament de Sort, tlf. 973 620 010 / 609 547 601

4 comentaris:

Pakiba ha dit...

Olga molt interessant, jo tampoc ho sàvia,cada dia s'prem una cosa nova.

Gracias i un petó

Martí Casares ha dit...

Vols dir Olga que el parc Moragas ve del general Moragues? Té tota la pinta que el nom devia venir dels propietaris del terreny. ara, que potser n'eren descendents... ho podem investigar

records

Martí Casares ha dit...

mira : he trobat això

http://w3.bcn.es/XMLServeis/XMLHomeLinkPl/0,4022,375670355_376776313_2_710651591_detall,00.html?accioPJ=detall

pel que sembla era d'un economista que es deia Francesc Moragas.

Jo tinc un gran record d'aquest parc, escenari mític dels meus jocs d'infància

OLGA ha dit...

UI, ui, tens tota la raó Martí... Jua, jua, quina ficada de potes. No s'escriuen ni igual!!! Sembla que es va dedicar bastant a la dona!